गुरुवार, 6 दिसंबर 2012

विभिन्न संस्थान तथा उनके मुख्यालय

जल संस्थान
मुख्यालय
केन्द्रीय मृदा तथा पदार्थ अनुसंधान केन्द्र
नई दिल्ली
केन्द्रीय जल तथा विद्युत अनुसंधान केन्द्र
खड़गवासला,  पुणे
राष्ट्रीय परियोजना निर्माण निगम लिमिटेड
नई दिल्ली
राष्ट्रीय जल विज्ञान संस्थान
रुड़की (उत्तराखण्ड)
खाद्य एवं नागरिक आपूर्ति संस्थान
मुख्यालय
भारतीय मानक ब्यूरो
दिल्ली
राष्ट्रीय परीक्षण गृह
कोलकाता
न्याय और विधि संस्थान
मुख्यालय
राष्ट्रीय न्याय अकादमी
भोपाल
सरदार वल्लभ भाई पटेल राष्ट्रीय पुलिस अकादमी
हैदराबाद
लोकनायक जयप्रकाश नारायण राष्ट्रीय अपराध तथा न्याय विज्ञान संस्थान
नई दिल्ली
श्रम संस्थान
मुख्यालय
श्रम ब्यूरो संस्थान
चण्डीगढ़ और शिमला
वी.वी. गिरि राष्ट्रीय श्रम संसाधन
नोएडा
केन्द्रीय श्रमिक बोर्ड
नागपुर
खान सुरक्षा महानिदेशालय
धनबाद
केन्द्रीय शैक्षिक मीडिया संस्थान
चेन्नई
केन्द्रीय कर्मचारी प्रशिक्षण और अनुसंधान संस्थान
कोलकाता
जनसंचार संस्थान
मुख्यालय
प्रकाशन विभाग
नई दिल्ली
फ़िल्म विभाग
मुम्बई
राष्ट्रीय फ़िल्म अभिलेखागार
पुणे
भारतीय बाल फ़िल्म समिति
मुम्बई
विज्ञापन और दृश्य प्रचार निदेशालय
दिल्ली
क्षेत्रीय प्रसार निदेशालय
नई दिल्ली
केन्द्रीय चलचित्र प्रमाणन बोर्ड
मुम्बई
भारतीय फ़िल्म तथा टेलीविजन संस्थान
पुणे
सत्यजीत रे फ़िल्म तथा टेलीविजन संस्थान
कोलकाता
कल्याण संस्थान
मुख्यालय
राष्ट्रीय दृष्टिहीन संस्थान
देहरादून
राष्ट्रीय अस्थि रोग विकलांग संस्थान
कोलकाता
अली यावरजंग राष्ट्रीय बधिर संस्थान
मुम्बई
राष्ट्रीय मानसिक विकलांग संस्थान
सिकन्दराबाद
राष्ट्रीय पुनर्वास प्रशिक्षण एवं अनुसंधान संस्थान
कटक
शारीरिक विकलांग संस्थान
नई दिल्ली
बहु-विकलांगता सशक्तिकरण संस्थान
चेन्नई
राष्ट्रीय जन सहयोग एवं बाल विकास संस्थान
नई दिल्ली
युवा कार्य एवं खेल संस्थान
मुख्यालय
राजीव गांधी राष्ट्रीय युवा विकास संस्थान
पेरम्बदूर
लक्ष्मीबाई राष्ट्रीय शारीरिक शिक्षा संस्थान (1957)
ग्वालियर
ऊर्जा संस्थान
मुख्यालय
राष्ट्रीय ताप बिजली निगम
नई दिल्ली
विद्युत वित्त निगम लिमिटेड
नई दिल्ली




बुधवार, 5 दिसंबर 2012

Permaculture


Permaculture is a branch of ecological design, ecological engineering, and environmental design which develops sustainable architecture and self-maintained agricultural systems modeled from natural ecosystems.
The core tenets of permaculture are:
Take care of the earth: Provision for all life systems to continue and multiply. This is the first principle, because without a healthy earth, humans cannot flourish.
Take care of the people: Provision for people to access those resources necessary for their existence.
 Share the surplus: Healthy natural systems use outputs from each element to nourish others. We humans can do the same. By governing our own needs, we can set resources aside to further the above principles.
Permaculture design emphasizes patterns of landscape, function, and species assemblies. It asks the question, "Where does this element go? How can it be placed for the maximum benefit of the system?" To answer this question, the central concept of permaculture is maximizing useful connections between components and synergy of the final design. The focus of permaculture, therefore, is not on each separate element, but rather on the relationships created among elements by the way they are placed together; the whole becoming greater than the sum of its parts. Permaculture design therefore seeks to minimize waste, human labor, and energy input by building systems with maximal benefits between design elements to achieve a high level of synergy. Permaculture designs evolve over time by taking into account these relationships and elements and can become extremely complex systems that produce a high density of food and materials with minimal input.
The design principles which are the conceptual foundation of permaculture were derived from the science of systems ecology and study of pre-industrial examples of sustainable land use. Permaculture draws from several disciplines including organic farming, agroforestry, integrated farming, sustainable development, and applied ecology. Permaculture has been applied most commonly to the design of housing and landscaping, integrating techniques such as agroforestry, natural building, and rainwater harvesting within the context of permaculture design principles and theory
The 12 permaculture design principles
Permaculturists generally regard the following as its 12 design principles:
1.      Observe and interact: By taking time to engage with nature we can design solutions that suit our particular situation.
2.      Catch and store energy: By developing systems that collect resources at peak abundance, we can use them in times of need.
3.      Obtain a yield: Ensure that you are getting truly useful rewards as part of the work that you are doing.
4.      Apply self-regulation and accept feedback: We need to discourage inappropriate activity to ensure that systems can continue to function well.
5.      Use and value renewable resources and services: Make the best use of nature's abundance to reduce our consumptive behavior and dependence on non-renewable resources.
6.      Produce no waste: By valuing and making use of all the resources that are available to us, nothing goes to waste.
7.      Design from patterns to details: By stepping back, we can observe patterns in nature and society. These can form the backbone of our designs, with the details filled in as we go.
8.      Integrate rather than segregate: By putting the right things in the right place, relationships develop between those things and they work together to support each other.
9.      Use small and slow solutions: Small and slow systems are easier to maintain than big ones, making better use of local resources and producing more sustainable outcomes.
10.  Use and value diversity: Diversity reduces vulnerability to a variety of threats and takes advantage of the unique nature of the environment in which it resides.
11.  Use edges and value the marginal: The interface between things is where the most interesting events take place. These are often the most valuable, diverse and productive elements in the system.
12.  Creatively use and respond to change: We can have a positive impact on inevitable change by carefully observing, and then intervening at the right time.
Permaculture design focuses heavily upon natural patterns. All things, even the wind, the waves and the Earth moving around the Sun, form patterns. In pattern application, permaculture designers are encouraged to develop an awareness of the patterns that exist in nature (and how these function) and how patterns can be utilized to satisfy the specific design needs of a specific site. "The application of pattern on a design site involves the designer recognizing the shape and potential to fit these patterns or combinations of patterns comfortably onto the landscape".
Permaculture design focuses heavily upon natural patterns. All things, even the wind, the waves and the Earth moving around the Sun, form patterns. In pattern application, permaculture designers are encouraged to develop an awareness of the patterns that exist in nature (and how these function) and how patterns can be utilized to satisfy the specific design needs of a specific site. "The application of pattern on a design site involves the designer recognizing the shape and potential to fit these patterns or combinations of patterns comfortably onto the landscape".
Layers
Layers are one of the tools used to design functional ecosystems that are both sustainable and of direct benefit to man. A mature ecosystem has a huge number of relationships between its component parts: trees, understory, ground cover, soil, fungi, insects, and animals. Because plants grow to different heights, a diverse community of life is able to grow in a relatively small space, as each layer is stacked one on top of another. There are generally seven recognized layers in a food forest, although some practitioners also include fungi as an eighth layer:[citation needed]
The canopy: the tallest trees in the system. Large trees dominate but do not saturate the area, i.e. there exist patches barren of trees.
Low tree layer: dwarf fruit trees, citrus trees and other short trees
Shrubs: a diverse layer that includes most berry bushes
Herbaceous: may be annuals, biennials or perennials; most annuals will fit into this layer
Rhizosphere: root crops including potatoes and other edible tubers
Soil surface: cover crops to retain soil and lessen erosion, along with green manures to add nutrients and organic matter to the soil, especially nitrogen
Vertical layer: climbers or vines, such as runner beans and lima beans (vine varieties)
Guilds
A guild is any group of species where each provides a unique set of diverse functions that work in conjunction, or harmony. Guilds are groups of plants, animals, insects, etc. that work well together. Some plants may be grown for food production, some have tap roots that draw nutrients up from deep in the soil, some are nitrogen-fixing legumes, some attract beneficial insects, and others repel harmful insects. When grouped together in a mutually beneficial arrangement, these plants form a guild.
effect
The edge effect in ecology is the effect of the juxtaposition or placing side by side of contrasting environments on an ecosystem. Permaculturists argue that, where vastly differing systems meet, there is an intense area of productivity and useful connections. An example of this is the coast; where the land and the sea meet there is a particularly rich area that meets a disproportionate percentage of human and animal needs. So this idea is played out in permacultural designs by using spirals in the herb garden or creating ponds that have wavy undulating shorelines rather than a simple circle or oval (thereby increasing the amount of edge for a given area). Edges between woodland and open areas have been claimed to be the most productive.

Endosulfan



Endosulfan is an off-patent organochlorine insecticide and acaricide that is being phased out globally. There are two isomers, endo and exo, known popularly as I and II. Endosulfan sulfate is a product of oxidation containing one extra O atom attached to the S atom. Endosulfan became a highly controversial agrichemica due to its acute toxicity, potential for bioaccumulation, and role as an endocrine disruptor. Because of its threats to human health and the environment, a global ban on the manufacture and use of endosulfan was negotiated under the Stockholm Convention in April 2011. The ban will take effect in mid 2012, with certain uses exempted for 5 additional years. More than 80 countries, including the European Union, Australia and New Zealand, several West African nations, the United States, Brazil and Canada had already banned it or announced phase outs by the time the Stockholm Convention ban was agreed upon. It is still used extensively in India, China, and few other countries. It is produced by Makhteshim Agan and several manufacturers in India and China.
Uses:
Endosulfan has been used in agriculture around the world to control insect pests including whiteflys, aphids, leafhoppers, Colorado potato beetles and cabbage worms. Due to its unique mode of action, it is useful in resistance management; however, as it is non-specific, it can negatively impact populations of beneficial insects. It is, however, considered to be moderately toxic to honey bees, and it is less toxic to bees than organophosphate insecticides.
Production:
The World Health Organization estimated worldwide annual production to be about 9,000 metric tonnes (t) in the early 1980s. From 1980 to 1989, worldwide consumption averaged 10,500 t per year, and for the 1990s use increased to 12,800 t per year.
Endosulfan' is a derivative of hexachlorocyclopentadiene and is chemically similar to aldrin, chlordane, and heptachlor. Specifically, it is produced by the Diels-Alder reaction of hexachlorocyclopentadiene with cis-butene-1,4-diol and subsequent reaction of the adduct with thionyl chloride. Technical endosulfan is a 7:3 mixture of stereoisomers, designated α and β. α- and β-endosulfan are conformational isomers arising from the pyramidal stereochemistry of sulfur. α-Endosulfan is the more thermodynamically stable of the two, thus β-endosulfan irreversibly converts to the α form, although the conversion is slow.
Health effects
Endosulfan is one of the most toxic pesticides on the market today, responsible for many fatal pesticide poisoning incidents around the world. Endosulfan is also a xenoestrogen—a synthetic substance that imitates or enhances the effect of estrogens—and it can act as an endocrine disruptor, causing reproductive and developmental damage in both animals and humans. Whether endosulfan can cause cancer is debated. With regard to consumers intake of endosulfan from residues on food, the Food and Agriculture Organization of United Nations has concluded that long-term exposure from food is unlikely to present a public health concern, but short term exposure can exceed acute reference doses.
Toxicity
Endosulfan is acutely neurotoxic to both insects and mammals, including humans. The US EPA classifies it as Category I: "Highly Acutely Toxic" based on a LD50 value of 30 mg/kg for female rats, while the World Health Organization classifies it as Class II "Moderately Hazardous" based on a rat LD50 of 80 mg/kg. It is a GABA-gated chloride channel antagonist, and a Ca2+, Mg2+ ATPase inhibitor. Both of these enzymes are involved in the transfer of nerve impulses. Symptoms of acute poisoning include hyperactivity, tremors, convulsions, lack of coordination, staggering, difficulty breathing, nausea and vomiting, diarrhea, and in severe cases, unconsciousness. Doses as low as 35 mg/kg have been documented to cause death in humans, and many cases of sub-lethal poisoning have resulted in permanent brain damage. Farm workers with chronic endosulfan exposure are at risk of rashes and skin irritation.
EPA's acute reference dose for dietary exposure to endosulfan is 0.015 mg/kg for adults and 0.0015 mg/kg for children. For chronic dietary expsoure, the EPA references doses are 0.006 mg/(kg·day) and 0.0006 mg/(kg·day) for adults and children, respectively.
Endocrine disruption
Theo Colborn, an expert on endocrine disruption, lists endosulfan as a known endocrine disruptor,and both the EPA and the Agency for Toxic Substances and Disease Registry consider endosulfan to be a potential endocrine disruptor. Numerous in vitro studies have documented its potential to disrupt hormones and animal studies have demonstrated its reproductive and developmental toxicity, especially among males. A number of studies have documented that it acts as an anti-androgen in animals. Endosulfan has shown to affect crustacean molt-cycle which is an important biological and endocrine-controlled physiological process essential for the crustacean growth and reproduction. Environmentally relevant doses of endosulfan equal to the EPA's safe dose of 0.006 mg/kg/day have been found to affect gene expression in female rats similarly to the effects of estrogen. It is not known whether endosulfan is a human teratogen (an agent that causes birth defects), though it has significant teratogenic effects in laboratory rats. A 2009 assessment concluded that endocrine disruption in rats occurs only at endosulfan doses that cause neurotoxicity.
Reproductive and developmental effects
Several studies have documented that endosulfan can also affect human development. Researchers studying children from many villages in Kasargod District, Kerala, India have linked endosulfan exposure to delays in sexual maturity among boys. Endosulfan was the only pesticide applied to cashew plantations in the villages for 20 years and had contaminated the village environment. The researchers compared the villagers to a control group of boys from a demographically similar village that lacked a history of endosulfan pollution. Relative to the control group, the exposed boys had high levels of endosulfan in their bodies, lower levels of testosterone, and delays in reaching sexual maturity. Birth defects of the male reproductive system including cryptorchidism were also more prevalent in the study group. The researchers concluded that "our study results suggest that endosulfan exposure in male children may delay sexual maturity and interfere with sex hormone synthesis." Increased incidences of cryptorchidism have been observed in other studies of endosulfan exposed populations.
A 2007 study by the California Department of Public Health found that women who lived near farm fields sprayed with endosulfan and the related organochloride pesticide dicofol during the first eight weeks of pregnancy are several times more likely to give birth to children with autism. This is the first study to look for an association between endosulfan and autism, and additional study is needed to confirm the connection. A 2009 assessment concluded that epidemiology and rodent studies that suggest male reproductive and autism effects are open to other interpretations, and that developmental or reproductive toxicity in rats occurs only at endosulfan doses that cause neurotoxicity.
Endosulfan and cancer
Endosulfan is not listed as known, probable, or possible carcinogen by the EPA, IARC, or other agencies. There are no epidemiological studies linking exposure to endosulfan specifically to cancer in humans, but in vitro assays have shown that endosulfan can promote proliferation of human breast cancer cells. Evidence of carcinogenicity in animals is mixed.
Environmental fate
Endosulfan is a ubiquitous environmental contaminant. The chemical is semi-volatile and persistent to degradation processes in the environment. Endosulfan is subject to long range atmospheric transport, i.e. it can travel long distances from where it is used. Thus, it occurs in many environmental compartments. For example, a 2008 report by the National Park Service found that endosulfan commonly contaminates air, water, plants and fish of national parks in the U.S. Most of these parks are far from areas where endosulfan is used. Endosulfan has been found in remote locations such as the Arctic Ocean as well as in the Antarctic atmosphere. The pesticide has also been detected in dust from the Sahara Desert collected in the Caribbean after being blown across the Atlantic Ocean. It has been shown that the compound is one of the most abundant organochlorine pesticides in the global atmosphere.
The compound breaks down into endosulfan sulfate, endosulfan diol, and endosulfan furan, all three of which have structures similar to the parent compound and, according to the EPA, "are also of toxicological concern…The estimated half-lives for the combined toxic residues (endosulfan plus endosulfan sulfate) [range] from roughly 9 months to 6 years." The EPA concluded that, "[b]ased on environmental fate laboratory studies, terrestrial field dissipation studies, available models, monitoring studies, and published literature, it can be concluded that endosulfan is a very persistent chemical which may stay in the environment for lengthy periods of time, particularly in acid media." The EPA also concluded that "endosulfan has relatively high potential to bioaccumulate in fish." It is also toxic to amphibians: low levels have been found to kill tadpoles.
In 2009, the committee of scientific experts of the Stockholm Convention concluded that "endosulfan is likely, as a result of long range environmental transport, to lead to significant adverse human health and environmental effects such that global action is warranted."[55] In May 2011, the Stockholm Convention committee approved the recommendation for elimination of production and use of Endosulfan and its isomers worldwide. This is, however, subject to certain exemptions. Overall, this will lead to Endosulfan's elimination from the global markets.
India:
The yellow toxicity label for endosulfan in India.Although classified as a yellow label (highly toxic) pesticide by the Central Insecticides Board, India is one of the largest producers  and the largest consumer of Endosulfan in the world.[9] Of the total volume manufactured in India, three companies — Excel Crop Care, Hindustan Insecticides Ltd, and Coromandal Fertilizers —produce 4,500 tonnes annually for domestic use and another 4,000 tonnes for export. Endosulfan is widely used in most of the plantation crops in India. Toxicity of endosulfan and health issues due to its bioaccumulation came under media attention when health isuues precipitated in the Kasargod district (of Kerala state) was publicised. This inspired protests and the pesticide was banned in the state of Kerala as early as 2001 following a report by the National Institute of Occupational Health. In the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants of 2011, when an international consensus arose for the global ban of the pesticide, ironically India stood against this move owing to pressure from the endosulfan manufacturing companies. This flared up the protest,[61][62][63] and while India still maintained its stance, the global conference decided on a global ban, for which India asked a remission for 10 years. Later, on a petition filed in the Supreme Court of India, the production, storage, sale and use of the pesticide was temporarily banned on 13 May 2011, and later permanently by the end of 2011.
Karnataka Government also banned the use of endosulfan, an insecticide, with immediate effect. Briefing presspersons after the State Cabinet meeting, Minister for Higher Education V.S. Acharya said the Cabinet discussed the harmful effects of endosulfan on the health of farmers and people living in rural areas. The government will now invoke the provisions of the Insecticides Act, 1968 (a Central act) and write a letter to the Union Government about the ban. Minister for Energy, and Food and Civil Supplies Shobha Karandlaje, who has been spearheading a movement seeking a ban on endosulfan, said, “I am grateful to Chief Minister B.S. Yeddyurappa and members of the Cabinet for approving the ban.
Rajendra Singh Rana has written a letter to Prime Minister Manmohan Singh demanding the withdrawal of the National Institute of Occupational Health (NIOH) study on Endosulfan titled “Report Of The Investigation Of Unusual Illness” allegedly produced by the Endosulfan exposure in Padre village of Kasargod district in north Kerala. In his statement Mr. Rana said "The NIOH report is flawed. I'm in complete agreement with what the workers have to say on this. In fact, I have already made representation to the Prime Minister and concerned Union Ministers of health and environment demanding immediate withdrawal of the report," as reported by The Economic Times and Outlook India
Mrs. Vibhavari Dave, local leader and Member of Legislative Assembly (MLA), from Bhavnagar, Gujarat voiced her concerns on the impact of ban of Endosulfan on families and workers of Bhavnagar. She was a part of the delegation with Bhavnagar MP, Rajendra Singh Rana, which submitted a memorandum to the district collector’s office to withdraw the NIOH report calling for ban of Endosulfan. The Pollution Control Board of the Government of Kerala, prohibited the use of Endosulfan in the state of Kerala on 10 November 2010. On February 18, 2011, the Karnataka Government followed suit and suspended the use of Endosulfan for a period of 60 days in the state. Indian Union Minister of Agriculture Sharad Pawar has ruled out implementing a similar ban at the national level despite the fact that endosulfan has banned in 63 countries including European Union, Australia and New Zealand.
The Government of Gujarat had initiated a study in response to the workers rally in Bhavnagar and representations made by Sishuvihar, an NGO based in Ahmadabad. The committee constituted for the study also included former Dy. Director of NIOH, Ahmadabad. The committee noted that the WHO, FAO, IARC and US EPA have indicated that endosulfan is not carcinogenic, not teratogenic, not mutagenic and not genotoxic. The highlight of this report is the farmer exposure study based on analysis of their blood reports for residues of endosulfan and the absence of any residues. This corroborates the lack of residues in worker exposure studies.
The Supreme Court passed interim order on May 13, 2011 in a Writ Petition filed by Democratic Youth Federation of India, (DYFI), a youth wing of Communist Party of India ( Marxist) in the backdrop of the incidents reported in Kasargode, Kerala and banned the production, distribution and use of endosulfan in India because the pesticide has debilitating effects on humans and the environment. Centre for Science and Environment (CSE) welcomed this order and called it a ‘resounding defeat’ for the pesticide industry which has been promoting this deadly toxin. A 2001 study by CSE had established the linkages between the aerial spraying of the pesticide and the growing health disorders in Kasaragod. Over the years, other studies have confirmed these findings, and the health hazards associated with endosulfan are now widely known and accepted. In July 2012, the Government asked the Supreme Court to allow use of the pesticide in all States except Kerala and Karnataka, as these States are ready to use it for pest control.

पोषण



पोषण (nutrition) वह विशिष्ट रचनात्मक उपचयी क्रिया जिसके अन्तर्गत पादपों में संश्लेषण तथा स्वांगीकरण और विषमपोषी जन्तुओं में भोज्य अवयव के अन्तःग्रहण, पाचन, अवशोषण, स्वांगीकरण द्वारा प्राप्त उर्जा से शारीरिक वृद्धि, मरम्मत, ऊतकों का नवीनीकरण और जीवन क्रियाओं का संचालन होता है, सामूहिक रूप में पोषण कहलाती है । पोषण के अन्तर्गत निम्नलिखित बिन्दुओं पर विचार किया जाता है-
1. पोषक तत्वों का सेवन,
2. पोषक तत्वों का प्रत्येक दिन के आहार में उचित में रहना,
3. पोषक तत्वों की कमी से शरीर में विकृतिचिह्नों का दिखाई पड़ना।

पोषण की कमी

पोषण की कमी के कारण मुख्यत: ये है :
(1) खाद्य पदार्थ में पोषक तत्वों की पूर्ण मात्रा में कमी,
(2) भोजन के पाचन और अवशोषण के बाद पोषक तत्व रुधिर में प्रवाहित होते हों किंतु किसी विकार के कारण इनको शारीरिक तंतु अपने में ग्रहण न सकें।
अल्पाहार से पोषण का स्तर उपयुक्त नहीं रहता। इस अवस्था को "न्यून पोषण" (under-nutrition) कहते हैं। इस प्रकार के "कुपोषण" (malnutrition) की अवस्था में एक या अनेक पोषक तत्व प्रतिदिन भोजन में रहते ही नहीं। इसलिये शरीर में कुपोषण के चिह्न दिखाई पड़ते हैं। "न्यून पोषण" वाले व्यक्ति दुर्बल और कम वजनवाले होते हैं, किंतु उनके शरीर में कोई विकृति का चिह्न दिखाई पड़ता।

पोषक तत्व

शरीर के पोषण के लिये दो तत्वों की नितांत आवश्यकता (essential) है। ईधन तत्व और दूसरा शारीरिक बनावट के पदार्थ उत्पादक, तंतुवर्धक और ह्रास पूरक तत्व। शरीर में शक्ति उत्पन्न करने के लिये ईंधन तत्व की आवश्यकता होती है। कार्बोहाइड्रेट, वसा ओर प्रोटीन के कुछ भाग ईंधन तत्व हैं। ऊर्जा प्रदान करने के साथ-साथ ये सभी ईंधन ऊष्मा भी पैदा करते हैं। ऊष्मा और ऊर्जा पोषण के चिह्न हैं। जीवधारियों का शरीररूपी यंत्र के अवयव सामान्य यंत्रों की भाँति घिसते हैं, पर साथ-साथ इनकी मरम्मत भी होती रहती है, यदि मरम्मत करने की सामग्री खाद्य में विद्यमान हो। जिन तत्वों से शरीर के अवयव 18 से 20 वर्ष की आयु तक बनते हैं, उन्हीं तत्वों के शरीर के ह्रास की पूर्ति होती है और साथ-साथ शरीर की वृद्धि भी होती है। यह काम विशेषत: प्रोटीनों के द्वारा होता है।
ईंधन तत्व से कैलोरी प्राप्त होती है। यद्यपि वर्तमान काल में विटामिन और खनिज तत्वों का विशेष मह्रतव है, तथापि पोषण के लिये कैलोरी का महत्व भी अपने स्थान पर है। ईंधन तत्वों का कार्य अवयवों में ऊष्मा पैदा करना, पेशियों को क्रियावान् रखना तथा शरीर के उच्चतर काम (जैसे मस्तिष्क, यकृत्, अंत: स्त्राव, ग्रंथि, गुर्दा, इत्यादि के कार्य) में भाग लेना है।
शरीर में कुछ क्रियाएँ ऐसी हैं जो शिथिल और सुषुप्त अवस्था में भी होती रहती हैं। इनमें से कुछ कार्य अनैच्छिक रूप से होते रहते हैं, जैसे हृदय की गति आंतों में रस का पैदा होना, पाचन और उसमें गति रहना इत्यादि। कुछ कार्य ऐच्छिक रूप से होते रहते हैं, जैसे नि:श्वास क्रिया इत्यादि। इन सब कामों के लिये ईंधन तत्वों से ऊष्मा और ऊर्जा मिलती रहती है, जो कैलोरी में मापी जा सकती है। शांत और शिथिल अवस्था में जो शारीरिक प्रक्रियाएँ होती रहती हैं, उनको ""आधार उपापचय"" (basal metabolism) कहते हैं। इसके अपने कई तरीके हैं।
शारीरिक कार्य जितना बढ़ता है, उपाच भी उसी अनुपात में आता है और उसी अनुपात में ऊष्मा की कैलोरी की भी वृद्धि होती है।कुछ ऐसे द्रव्य हैं जिनके सेवन से उपापचय की दर बढ़ जाती है, किंतु ये मनुष्य के भोजन के स्वाभाविक द्रव्य नहीं हैं। उनका असर उपापचय पर और फिर पोषण पर भी पड़ता है। उपापचय बढ़ाने वाले पदार्थ चाय, कॉफी, शराब इत्यादि और कम करनेवालें अफीम, चरस, चंडू इत्यादि हैं।
उपापचय की दर नापने के अनेक तरीके हैं। इसके लिये कुछ यंत्र भी बने हैं। आधार उपापचय के नापने के कुछ सरल तरीके भी उपलब्ध हैं। औब और दुबॉय (Aub and Bubois) के चार्ट से शरीर की सतह का क्षेत्रफल आसानी से निकाला जा सकता है। एक दूसरे चार्ट से क्षेत्रफल के अनुसार कैलोरी की दर भी जानी जा सकती है। आयु और लिंग के अनुसार इसमें विभिन्नता होती है, जो चार्ट में दिया रहता है।
आहार का कार्बोहाइड्रेट, वसा और प्रोटीन का प्राय: आधा भाग शरीर को ऊष्मा प्रदान करता है, किंतु इनमें से कोई एक दूसरे का मान नहीं ग्रहण कर सकता है। कार्बोहाइड्रेट पचने के बाद शरीर में दो रूप, ग्लूकोज और ग्लाइकोजेन, में पाय जाता है। ग्लूकोज रक्त में तथा कोशिकाओं के बीच स्थान में पाया जाता है। यह अवयवों की कोशिकाओं के बीच स्थान में पाया जाता है। यह अवयवों की कोशिकाओं द्वारा ईंधन के कामों में लाया जाता है। ग्लाइकोजेन यकृत और पेशियों में संचित रहता है और वहीं से आवश्यकतानुसार ग्लूकोज बनकर कोशिकाओं द्वारा ग्रहण किया जाता है। यदि मनुष्य की उपवास करना पड़े, तो यह कार्बोहाइड्रेट थोड़े काल के लिये उपलब्ध होता है।
वसा बहुत परिमाण में शरीर में त्व्चा के नीचे की झिल्लियों और उदर की झिल्लियों में संचित हो सकती है। मनुष्य की मोटाई वसा के संचय का चिह्न है। प्रति दिन के लिये आवश्यक ऊष्मा को प्रदान करने में भोजन की वसा भाग तो खेती ही है किंतु जो वसा रोजाना काम से अधिक होती है वह उपर्युक्त खजानों में जमा हो जाती है। उपवास की अवस्था में कार्बोहाइड्रेट का खजाना कुछ घंटों में खाली हो जाता है, किंतु वसा का खजाना इस अवस्था में बहुत दिनों तक ऊष्मा प्रदान करता रहता है।
प्रति दिन के आहार के प्रोटीन का प्राय: अर्धभाग ईंधन के रूप में खर्च होता है। आपत्काल में, जब शरीर के कार्बोहाइड्रेट और वसा समाप्त हो जाते हें तब पेशियों का प्रोटीन घुल घुलकर ऊष्मा प्रदान करता रहता है। यह बड़ी मनोरंजक बात है कि बारीक अवयवों का प्रोटीन बहुत पीछे खर्च होता है और साधारण अवयवों का प्रोटीन लंबे अरसे के उपवास में पहले खर्च होता है।
पोषण के लिये ऊष्मा को जहाँ तक प्राप्त होना चाहिए वह इन तीनों खाद्य तत्वों से रोज के भोजन से मिलता है और पोषण ठीक स्तर पर रहता है। उपवास काल में एक के बाद दूसरा खाद्य तत्व पोषण को कायम रखने में भाग लेता है और संचित तत्व जैसे जैसे समाप्त होते जाते हें, पोषण का स्तर गिरता जाता है। लंबे उपवास के बाद दुर्बलता, कायाहीनता और वजन की कमी इन्हीं कारणों से होती है।

सरंचनात्मक तत्व(structural substance):  शारीरिक वृद्धि और शारीरिक बनावट के तत्व मनुष्य के आकार और डोलडौल के निर्माणकर्ता तथा पोषण के मुख्य अंग हैं। मनुष्य के शरीर का मृदु ऊतक अंश (soft tissue) 75% प्रोटीन से बना हुआ है। ठोस स्थूल भाग, जैसे अस्थि, कैल्सियम और फॉस्फोरस से बनी है। यदि सरंचनात्मक तत्व स्वस्थ गर्भवती माता को पर्याप्त मात्रा में मिलता रहे, तो गर्भ में शिशु का निर्माण सुदृढ़ होता है और शरीर की बनावट की नींव मजबूत होती है। जीवन के वृद्धिकाल में प्रोटीन की पर्याप्त मात्रा आहार में मिलना जरूरी है। साधारणतया एक मनुष्य को प्रति दिन 100 ग्राम प्रोटीन आहार में मिलना चाहिए। यह मात्रा केवल अवयवों के ह्रास की पूर्ति के लिये है। गर्भवती स्त्री और बढ़नेवाले शरीर को 50% प्रोटीन और मिलना चाहिए।
प्रोटीन विविध ऐमिनो अम्लों से बना हुआ है। सब ऐमिनो अम्ल सब प्रोटीन में नहीं पाए जाते हैं। कुछ ऐमिनों अम्लों को मनुष्य का शरीर दूसरे खाद्य तत्वों से बना लेता है। इनको साधारण ऐमीनों अम्ल कहते हैं। 10 ऐमिनो अम्ल ऐसे हैं जिन्हें मनुष्य शरीर बना नहीं सकता और उनको आहार से प्राप्त करना जरूरी है। इनको "अत्यावश्यक ऐमिनो" अम्ल (Essential amino acids) कहते हैं।

अत्यावश्यक ऐमिनो अम्ल हैं :  लाइसिन (Lycein), ट्रिप्टोफैन (Tryptophan), हिस्टिडिन (Histidine), फोनिलऐलानिन (Phenylalanine), ल्युसिन (Leucine), आइसौल्युसिन (Isoleucine), थ्रियोनिन (Threonine), वेलिन (Valine) और आरजिनिन (Arginine)। सामान्य ऐमिनो अम्ल हैं : ग्लाइसिन (Glycine), ऐलिनिन (Alanine), सेरिन (Serine), नोरल्युसिन (Norlucine), ऐस्पर्टिक अम्ल (Aspartic acid), ग्लूटैमिक अम्ल (Glutamic acid), हाइड्रॉक्सीग्लुटैमिक अम्ल (Hydroxyglutamic acid), प्रोलिन (Proline), सिट्रलिन (Citruline), टाइरोसिन (Tyrocine), तथा सिस्टीन (Cystine)।

केवल गेहूँ या मक्का का प्रोटीन उपयुक्त नहीं है, पर दोनों को मिलाने से जो प्रोटीन बनता है वह कुछ हद तक अच्छा है। दूध के मिलाने से प्रोटीन बड़े उपयुक्त हो जाते हैं।शाकाहारियों को प्रोटीन वनस्पति के प्रोटीन से प्राप्त होता है। यदि उसमें दूध या दूध के बने पदार्थ मिला दिए जाएँ तो उनमें कोई कमी नहीं रह जाती। सोयाबीन का प्रोटीन भी बड़ा उपयुक्त सिद्ध हुई हैं जांतव और वानस्पतिक प्रोटीनों में कोई अंतर है तो यही कि जांतव प्रोटीन प्राय: सब का सब अवशोषित हो जाता है जबकि वानस्पतिक प्रोटीन का अवशोषण पूर्ण रूप से नहीं होता।

आहार सामिष हो या निरामिष, अत्यावश्यक ऐमिनो अम्लवाला प्रोटीन पर्याप्त मात्रा में मिलना चाहिए। दूध ओर अन्य डेयरी पदार्थ उत्तम पोषण के लिये जरूरी हैं। अंडा और दूध ही ऐसी चीज़ें हैं जिनमें प्रत्येक अवयव के विकास और बनाने की शक्ति है। ये दोनों ही शिशुओं के विकास और वृद्धि के लिये बने हैं। अंडे के ऐल्ब्यूमिन (albumin) और ग्लोब्यूलिन में पक्षी की हड्डी, मांस और शरीर के अल्स अवयवों को बनाने की क्षमता है। इसमें सभी अत्यावश्यक ऐमिनो अम्ल पाए जाते हैं। मांस से भी सभी अत्यावश्यक ऐमिनो अम्ल वर्तमान हैं। सब्ज़ियों के प्रोटीनों में कुछ आवश्यक ऐमिनो अम्लों की कमी है, पर तरह तरह की सब्जियों को खाने से यह कमी पूरी की जा सकती है। आटे के प्रोटीन-ग्लुटेन (gluten) में प्राय: सभी आवश्क एमिनो अम्ल हैं, किंतु लाइसिन (lysin) की मात्रा कम है और प्रतिदिन के लाइसिन की आवश्यकता पूरी करने के लिये बहुत अधिक मात्रा में आटा खाना पड़ेगा। मक्का के प्रोटीन ज़ीन (Zeene) में ट्रिप्टोफेन की कमी है और सोयाबीन की प्रोटीन में बहुत अल्प मात्रा में मेथिऑनिन (metheonine) की कमी है। इन सभी का मिश्रण सभी तरह से पूर्ण मात्रा में ऐमिनो अम्ल को प्रदान करता है।

जो पुरुष हलका काम करता है उसको 3,000 कैलोरी वाला आहार प्रतिदिन चाहिए। जो स्त्री पुरुष बराबर काम करती है, उसे भी उतना ही कैलोरी का आहार चाहिए। जो पुरुष कठिन काम करते हैं, उनको 4,000 कैलोरी वाले आहार की आवश्यकता है।यह स्मरण रखने की बात है कि 12 वर्ष की उमरवाले बालक का भोजन एक युवक के बराबर होता है और 14 से 18 साल की लड़की के लिये 2,800 - 3,000 कैलोरी का आहार पोषण के लिये ठीक है। इसी अवस्था के बालक के पोषण के लिये 3,000 - 3,400 कैलोरी का आहार मिलना चाहिए।प्रतिदिन के आहार के भिन्न भिन्न तत्वों का अनुपात यह है : प्रोटीन 100 ग्राम (41 कैलरी), वसा 100 ग्राम (930 कैलरी) और कार्बोहाइड्रेट 400 ग्राम (1,640 कैलरी), कुल कैलोरी लगभग 3000 ।

इनके अतिरिक्त विटामिन और खनिज तत्व पोषण के आवश्यक हैं।

खनिज तत्त्व

नमक : सोडियम क्लोराइड (sodium chloride) भोजन में रुचि बढ़ाता है और शरीर के जल और लवण के संतुलन देता है। इसके अभाव में दुर्बलता और थकावट मालूम होती है। अधिक नमक से शोथ होता है। औसत प्रतिदिन 8-10 ग्राम खाया जाता है। यह नमक खाने, दूध और सब्जियों से प्राप्त होता है।
कैल्सियम (Calcium) :  पोषण के लिये 0.9 से 1 ग्राम तक कैल्सियम की आवश्यकता प्रतिदिन पड़ती है। यह मात्रा ढ़ाई पाव दूध से प्राप्त हो सकती है। सब्जी, अनाज और आमिषाहार में भी यह भिन्न भिन्न मात्राओं में पाया जाता है। बढ़नेवाले बच्चे, गर्भवती और दूध पिलानेवाली स्त्रियों के लिये इसकी मात्रा प्रतिदिन लगभग 1.5 ग्राम होना जरूरी है। इसके अभाव में हड्डियॉ ठीक से नहीं बनतीं और सुखंडी रोग हो जाता है। गर्भवती और दूध पिलानेवाली स्त्री के आहार में कैल्सियम की कमी से उसकी हड्डी से कैल्सियम निकलकर हड्डियाँ कोमल होकर ओस्टेमेलेशिया (ostomalecia) का रोग हो सकता है।
फॉसफोरस :  पोषण के हेतु इसकी मात्रा कम लगती है। किलोग्राम भारवाले व्यक्ति के लिये 0.88 ग्राम फॉस्फोरस पर्याप्त 3,000 कैलोरी के आहार से इसकी कमी का कोई भय नहीं।
लोह (Iron) :  पोषण के लिये प्रति दिन 12 मिली लोहे की आवश्यकता है। इसकी मात्रा गर्भावस्था तथा दूध देने की अवस्था में बढ़ जाती है। इसकी कमी से एक प्रकार की रक्तहीनता (anaemia) होती है।
आयोडीन (Iodine) : नाम मात्र से पोषण के लिये उपयुक्त है। यह थाईरायड के हॉरमोन (Thyroid hormone) के बहुत जरूरी है। इस हॉरमोन की कमी से बौनापन (cretinism) और मिक्सीडिमा (myxidoema, एक प्रकार का शोथ) है। यदि पीने के पानी में इसकी मात्रा कम हुई तब विकृत घेघे के रूप में प्रकट होता है।
विटामिन:
आहार में विटामिन का रहना पोषण के लिये आवश्यक है।
भिन्न-भिन्न देशों और समाजों में आहार भिन्न-भिन्न प्रकार का होता है। आहार स्वादिष्ठ, देखने में आकर्षक और अच्छी तरह पकाया हुआ होना चाहिए, ताकि उससे मन ऊब न जाय और रुचि बनी रहे।
देश और काल के अनुसार कार्बोहाइड्रेट की मात्रा विभिन्न रह सकती है। गरम देश में वनस्पति की उपज बहुत अच्छी होती है। अत: यहाँ के भोजन में कार्बोहाइड्रेट की मात्रा विशेष रहती है। शीत देशों में लोग विशेष रूप से मांस और मछली खाते हैं। बर्फीले अति शीत देश में एस्किमा जाति के भोजन में जानवरों की वसा (fat) की बहुतायत होती है। इन सब खाद्य पदार्थों में उचित मात्रा में कार्बोहाइड्रेट मिल सकता है। आजकल परिवहन की सुगमता होने से दुनिया के एक स्थान से दूसरे स्थान तक आहार सामग्री अल्प अवधि में आ जा सकती है। उन्नत देशों में पोषण का प्रबंध वैज्ञानिकों की और राज्यचालकों की राय के समन्वय से होता रहता है। प्रत्येक देश में धनीमानी लोग मँहगी पोषण की चीजों को खरीदते और खाते हैं। समस्या साधारण जनता और गरीब कामगार लोगों के पोषण की है और इस समस्या का हल राज्यचालकों पर निर्भर करता है।

विभिन्न विटामिनों की कमी से उत्पन्न विकृतियाँ:

क्रसं -- विटामिन -- रासायनिक नाम -- पूर्ण कमी से विकृति
1 -- ए -- कैरोटिन (Carotin) -- रतौधी, आँख की सफेदी पर झुर्री (Xerophţĥalmia)
2 -- बी1 -- थियामिन या आन्युरिन -- बेरीबेरी (Beri-beri)
3 -- बी2 -- रिबोफ्लैविन (Riboflavin) -- आँख लाल रहना, होठ पर झुर्री, मुँह आना, जीभ फूल जाना, चमड़े की विकृति
4 -- बी -- पेलाग्रा-रक्षक (Pellagra preventing) -- पेलाग्रा होना (विशेष चर्म-रोग)
5 -- बी6 -- पाइरिडॉक्सिन (Pyridoxin) -- वमन, मस्तिष्क रोग तथा दस्त आना
6 -- बी12—स्यानोकोबैलै ऐमाइन (Cyanocobalamin) -- विशेष रक्तहीनता और संग्रहणी
7 -- फोलिक अम्ल (Folic acid) -- विशेष रक्तहीनता
8 -- सी -- ऐसकौर्बिक अम्ल -- स्कर्वी (scurvy)
9 -- डी -- कैल्सिफेरोल (Calciferol) -- सुखंडी, रिकेट (Rickets)
10—इ -- टोकोफेरोल (Tocopherol) -- पुरुषत्व और स्त्रीत्व में कमी
11—पी -- रुटीन (Rutin) -- कोशिकाओं से रक्तपात
12—के -- ऐंफेंटामिन (Amphentamin) -- रक्त में जमने की शक्ति का ह्रास
भारत के अतीत काल में जनता के पोषण का नक्शा बड़ा ही उत्साहजनक है। दूध, दही और मक्खन की कमी नहीं थी। जंगलों में शिकार होता था। खेती की उपज भी जनसमूह के हिसाब से अच्छी थी। सभी को आहार समाग्री उचित मात्रा में मिलती थी और पोषण भी उत्तम था। जनसंख्या की वृद्धि और आहार सामग्रियों की कमी से पोषण में गड़बड़ी हो गई।
आवश्यक पोषण का भार समाज और राज्य पर अनिवार्य है और इन्हीं के द्वारा जनता का पोषण उत्तम हो सकता है। जैसे गर्भवती स्त्री का पोषण मातृ-सेवा-सदन पर निर्भर है; शिशु का पोषण शिशु-सेवा-सदन पर आधारित है; इसी प्रकार पाठशाला जानेवाली बालक बालिकाओं का पोषण उद्योग-संचालकों पर बहुत निर्भर करता है। इन सबों की देखभाल और निरीक्षण का भार देश की राज्य व्यवस्था पर है।
गरम देशों में प्रोटीन की कमी से एक प्रकार की रक्तहीनता पाई जाती है। इसका भी ध्यान रखना जरूरी है। विटामिनों को कमी हो और यदि इसकी पूर्ति आहार पदार्थो से न होती हो, तो कृत्रिम विटामिन के सेवन से इसे पूरा किया जा सकता है। गर्भवती स्त्रियों की 100 मिलीग्राम ऐसकौर्बिक अम्ल (विटामिन सी) की आवश्यकता है, जो एक गिलास नारंगी के रस से मिल सकता हे, या 100 मिलीग्राम ऐकौर्बिक अम्ल के खाने से प्राप्त हो सकता है। गर्भावस्था में सब विटामिनों की आवश्यकता विशेष मात्रा में होती है। और यह आहार या कृत्रिम विटामिनों से पूरी की जा सकती है। अवस्था का लिहाज करते हुए सर्वांग पूर्ण और संतुलित भोजन उन्हें प्रतिदिन मिलना चाहिए।

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